En god relation till hunden är grunden

En god relation är grunden – det andra kommer på köpet!

Jag har sagt det förut men det tål att upprepas: på Karisma har vi alltid haft målsättningen att i första hand bygga goda relationer, det gäller såväl människor emellan som mellan hund och hundägare och förstås till våra tvåbenta kunder). 

Att skapa goda relationer  En god relation till hunden är grunden

Men hur gör man det i praktiken? Det beror naturligtvis till vem vi vill bygga en god relation. Om det gäller relationen till vår hund jobbar vi förmodligen lite annorlunda än i relationen till våra barn eller till en partner. Mycket likheter finns naturligtvis, att exempelvis vara trygg, pålitlig och lyhörd är gångbart i de flesta relationer.

Godis (till hunden) kan hjälpa ibland

Som hundägare har vi dessutom en liten extra genväg och den går via godis och det kan inte nog poängteras hur effektivt godis kan vara. Men, det måste kanske också poängteras, bara som en extrahjälp, det håller inte hela vägen! Det krävs mer än så för att en relation ska bli hållfast och den byggs stegvis och från grunden. Vi börjar med godis (och är tacksamma om vi har en hund som gillar godis och som inte är så stressad, uppjagad eller ”hormonell” att den inte har tid att ta för sig av smakbitarna som erbjuds). Att erbjuda barn, partner, vänner etc. godis kan också fungera men är vanligtvis inte lika effektivt på sikt 😉

Tid, uppmärksamhet och trygghet

Tillsammans med godiset erbjuder vi vår odelade uppmärksamhet, vår timing, vår tid, vår lugna röst, vårt stadiga och trygga kroppsspråk och vår positiva och säkra guidning. Gärna också våra mjuka, varsamma händer som smeker hunden lite då och då.

Helheten viktigare än sitt, ligg, gå fint i koppel, komma på inkallning etc.

Att hunden ska komma på inkallning, möta andra hundar, gå fint i koppel etc. är saker de flesta av oss gärna vill att de ska lära sig så snart som möjligt. Men det gäller att inte glömma bort att detta enbart är små delmoment av en helhet. För att hunden ska få en chans att lära sig fungera som vi önskar krävs det att vi jobbar på att skapa och behålla en god relation. Ett arbete som egentligen aldrig tar slut. Fast, det måste också sägas, det beror naturligtvis på hur viktig vi tycker att relationen är. 

Mickie Gustafson 

Om nästa kurs i relationsträning för familjehundar i Göteborg, Mölndal kan du läsa här och i Stockholm, Bålsta kan du läsa här.