Skip to content

Konsten att välja rätt hund

Välj hund med omsorg! 

Funderar du/ni på att skaffa hund? Då har ni ett spännande och roligt äventyr framför er. Först äventyret att försöka ta reda på vilken hund som passar just för dig/er och sedan äventyret som följer när din nya familjemedlem har anlänt. en spännande resa som förhoppningsvis kommer att vara i många år framöver. Och genom att “tänka efter före” blir förutsättningarna de allra bästa.
 

“Extremhund” eller familjehund?

När man ska skaffa sin första hund gör man klokt i att välja en “enklare” ras. Har man barn i familjen blir det ännu viktigare att göra rätt val. Rent generellt skulle man kunna tala om “extremhundar” och familjehundar. Är man professionell och har stor erfarenhet av hundar och dessutom vill att den hund man skaffar ska utföra ett specifikt arbete kan man välja en “extremhund”. En sådan hund kan vara ganska svår att handha för en person som saknar kunskap och erfarenhet (vilket naturligtvis inte hindrar att många skaffar sådana raser ändå). Vill man däremot ha en familje- eller sällskapshund gör man andra val. Läs gärna mer under exempelvis Att välja hund till barn eller Perfekt familjehund. 

                                                    Gå hundkurs – innan man skaffar hund

Det finns nog inga eller i alla fall få skaffa-hund-kurser eller välja-rätt -hund, helt enkelt av det skälet att få vill gå kurs innan de skaffar hund (tyvärr, för det skulle nog underlätta både hundval och hundinnehav). Men man kan med fördel gå en “vanlig” hundkurs innan man skaffar hund. Då lär man sig en hel del och man får dessutom träffa på olika raser, vilket kan vara en fördel innan man gör sitt val. Dessutom får man en inblick i hur det utbildningsföretaget bedriver sin kursverksamhet. Och det kan ju alltid vara trevligt när det sedan är dags att gå kurs med den egna hunden. Det finns också böcker om olika hundraser. Om man tar en extra titt på rasens ursprung och användningsområde får man en fingervisning om vad hunden ursprungligen är avlad för och om dessa egenskaper kan passa i den miljö man själv kan erbjuda hunden.


Ett råd på vägen

Här är ett snabbt och enkelt råd till den som står i begrepp att skaffa hund: finns det inte tidsutrymme att ta reda på det mest elementära om just den hund du vill ha, finns förmodligen inte heller tid att avsätta till hunden. Då kan det istället vara klokt att avvakta med att skaffa hund.

Telefonkonsultation

Vill du har personlig vägledning går det bra att boka telefonkonsultation där vi diskuterar valet av hundras och vad som kan vara ett bra val utifrån just dig eller din familjs situation och önskemål.
Pris: 700:-/50 min. 
 
Anmäl intresse och boka tid genom att maila: info@karisma-utbildning.se