Militärhund eller familjehund?

Vad behöver familjehunden egentligen lära sig?

Traditionell hunddressyr har i huvudsak byggt på att lära hundar olika kommandon eller moment som framför allt fyllde sin funktion Militär- eller familjehund? inom det militära. De hundar jag mött på Karisma har inte ens gjort lumpen 😉 De är bara vanliga, civila familjehundar som behöver lära sig fungera till vardags. Ett sätt att göra det är att ge dem en stor kunskapsbank, avpassat för familjehunden, och en karta eller vägbeskrivning över hur livet tillsammans med oss människor fungerar, eller är tänkt att fungera. Och då kan vi förstås fundera lite kring vad vi tycker är viktigt och hur vi vill att kartan se ut.

Det viktigaste först

Behöver hunden i första hand lära sig leta efter saker eller att gå fint i kopplet utan att dra, behöver den lära sig ligga och sitta på kommando eller möta hundar eller joggare utan att börja dra i kopplet eller vilja springa efter, behöver den lära sig att vistas i stallmiljö, åka bil, låta gäster komma på besök utan att välta dem eller hoppa på dem, kunna gå lös och komma när du ropar, eller är det viktigare att den lär sig spåra (korv eller familjemedlemmar) i skogen, leta upp borttappade vantar eller lära sig olika trix och ”cirkuskonster”? Den ena utesluter definitivt inte det andra, hundar kan och vill lära sig många olika saker. De mår till och med bra av det. Men vad är viktigast – till att börja med?

Fundera på när och hur mycket hunden/valpen behöver lära sig

Vi behöver också ta en funderare på när hunden ska lära sig det vi tycker är viktigt/viktigast, för det fungerar inte att försöka lära hunden/valpen allt på en gång. Tro mig, många har försökt och få har lyckats. Många är ambitiösa, framför allt den nyblivna valpägaren, och vill lära valpen allt, helst inom tre månader. Fortfarande lever villfarelsen kvar att det valpen ska lära sig behöver ske inom ca tre, fyra månader. Det är fel, hundar fortsätter att lära hela livet och de tycker om det! Ett litet tips är att skriva ned, låt säga tre saker, som du tycker är det viktigaste din hund/valp behöver lära sig just nu. Håll dig sedan till de sakerna tills de fungerar, först därefter kan du utöka hundens kunskapsbank! Om du har tid och tålamod så kommer det att ge utdelning!

Mickie Gustafson

Här kan du läsa lite om vad Karisma Utbildning fokuserar på när det gäller vardagsträning för familjehundar.