Vardagsträning, aktivering på Karisma

Därför har vi vardagsträning utomhus

Vardagsträning är ju något som sker till vardags och var någonstans behöver hunden tränas om inte utomhus? Men jag måste medge att jag, framför allt i november månad, med snålblåst och underkylt regn, drömt om en varm och skön inomhuslokal. Eller om att enbart jobba som psykolog. Framför allt efter si, så där 6, 7 timmars kursverksamhet när vädergudarna varit allt annat än vänligt sinnade. Men när allt kommer omkring har det, trots allt, varit förhållandevis få sådana ”omöjliga” dagar. Och vädret i november har de senaste åren inte varit lika trilsket. Så drömmen om den varma, bekväma lokalen eller den bekväma ”psykologfåtöljen” har fått stå tillbaka för målsättningen att fortsatt erbjuda vardagsträning (utomhus) för familjehunden.

Aktivering och stimulans för alla sinnen

Några av de största fördelarna med utomhusträning är att den bjuder på en hel del lukt- syn- hörsel- och känselintryck. En del hundar försöker till och med aktivera sina smaksinnen utomhus när de hittar något de anser ätbart. Detta uppskattas oftast inte av oss människor, så det blir liksom en liten extra övning i vardagsträningen ;). Vindarna utomhus bär med sig mängder av intressanta doftintryck för våra hundar, ljuden de för med sig kan också vara intressant, marken är fullspäckad med information som en nyfiken hund gärna tar del av. Vad beträffar känselsinnet så stimuleras det helt klart av väder och vind. Ibland är det värmande skön sol, ibland svalkande vindar, ibland ljuvligt strilande vårregn, ibland snö, ibland blåst, ibland allt vid samma tillfälle. Så säg den hund (eller hundägare) som inte får sina olika sinnen stimulerade.

Vardagsstörningar med och utan kontroll

Utomhus har vi sällan full kontroll på vad som kan komma att inträffa, vilket ju är alldeles förträffligt när vi ska lära vår hund att fungera till vardags. En skata uppenbarar sig och vill plocka upp småspill av hundgodis som hundarna missat, det dyker upp en joggare, en cyklist, en hel familj bestående av föräldrar, barnvagn, tre barn, varav en är hundrädd. Så kommer en hundägare med en rädd hund, en annan med en arg hund osv. Listan kan göras nästan hur lång som helst. Och varje gång får vi ett ypperligt tillfälle att lära hunden hur vi vill att den ska bete sig. Det är vardagsträning!

Frisk luft och rörelse

Samtidigt som vi tränar, lär in nya färdigheter och rör oss så får vi frisk luft. De flesta känner sig nöjda och tillfreds efter att ha förenat nytta med nöje på detta sätt. För visst är det skönt att komma hem, luta sig tillbaka och känna att både vi och hunden fått dagens ranson av träning och utomhusvistelse.

Tryggt med avstånd

Eftersom det är lätt att ta ut avstånd när ytorna är stora erbjuder utomhusträning också en extra bonus i form av säkerhet och trygghet för de hundar som är osäkra i närheten av andra hundar.  

Förena nytta med nöje

Nu kan vi förstås uppleva mycket av ovanstående utan att gå en kurs i vardagsträning för familjehunden men detta kan kanske tydliggöra  varför vi fortsätter erbjuda möjligheten att förena nytta med nöje genom att ha utomhusträning på Karisma Utbildning.
Mickie Gustafson

Våra kurser i vardagsträning i Mölndal, Göteborg hittar du bland annat under Aktuella kurser och om Karismas familjehundskoncept kan du läsa här. Om kurser i Bålsta, Stockholm kan du läsa här.