Valpkurs eller smekmånad?

Valpar behöver lugn och stabilitet

Nu är våren i antågande och då vill många gå valpkurs. Men det behöver inte vara bråttom med kurs. Det behöver inte vara bråttom alls med valpen. Det den i första hand behöver lära sig, lär den sig förhoppningsvis genom att bara leva tillsammans med dig. 

Ungar kan bli stressade av alla “måsten”.

sovande valpMånga valpägare är stressade över allt de tror att valpen måste lära sig (helst de fyra första månaderna). Och snart nog blir valpen lika stressad som hundägaren av alltför många intryck och upplevelser. Det gäller att komma ihåg att valpen är en liten unge och det små ungar behöver i första hand är inte aktivering, stimulans eller att gå kurs!
Att istället fokusera på relationen ger en stabil grund och en harmonisk hund.

Valpen behöver kärlek och trygghet

Att, i lugn och ro, få knyta känslomässiga band och bygga en god relation, där förtroende, tillit och närhet får företräde är ett vinnande koncept:
“Försök för en tid att glömma bort alla krav och förväntningar. Njut av denna korta men fantastiska tid. Ge dig själv och din valp en chans att lära känna varandra innan du kastar dig över allt som den måste lära sig. Ta en smekmånad – eller två. Upptäckarglädjen kan bli stor från båda håll, om den bara får en chans att spira”. (Ur min bok Familjehunden, valp och vuxen som finns att låna på bibliotek).

Välj valpkurs med omsorg

När det sedan väl är dags att gå kurs kan det finnas skäl att välja kurs med omsorg och rent av fundera på vad DU vill ha ut av en hundkurs! Är det viktigaste att din hund lär sig att fungera till vardags eller på tävlingsbanan eller kanske både och? Vad innebär det i så fall och var ska du börja? (Jag har tidigare skrivit om detta under Militärhund eller Familjehund). Kanske finns det rent av en poäng med att avvakta med valpkurs tills du har lärt känna din valp lite bättre och tills du själv kommit fram till vad det egentligen är du vill att du och valpen ska lära er på en kurs.

Mickie Gustafson

Mer om Karismas hundkurser kan du läsa här https://karisma-utbildning.se/kurser