Yrkesutbildning hund/människa

Hundpsykolog, hundinstruktör – yrken för dig som älskar människor!

De flesta som vill utbilda sig till hundpsykolog eller hundinstruktör gör det för att de älskar hundar, är intresserade av hundar och brinner för att jobba med hundar. Och att tycka om hundar gör ju det hela så väldigt mycket lättare och roligare. Men jag vill påstå att det är minst lika viktigt att vara intresserad av att arbeta med människor. Om vi stirrar oss blinda på vår kärlek till hunden kan det lätt hända att vi förbiser det faktum att det är människan som är vår uppdragsgivare. Det är ju, när allt kommer omkring, människan som kommer till oss med sin hund och som söker vår kunskap och vägledning.

Hundägare som söker professionell hjälp är ofta omtänksamma och ambitiösaÄLSKA hundar

Hundägare som begår misstag gör det sällan medvetet. Många gånger sker misstagen i ren välvilja, i överambitioner eller på grund av att de fått missledande information eller kanske därför att just deras hund kräver mer kunskap att hantera än vad de (eller vi) alltid förstår. Om vi är medvetna om detta och respekterar människan bakom hunden har vi också lättare att vara ödmjuka och förstående. Då faller det sig naturligt och självklart att vänligt ledsaga den hundägare som gett oss sitt förtroende. Om vi istället tycker synd om hunden som har en ”elak, oförstående, okunnig” hundägare kan det istället blockera vår möjlighet att nå fram till hundägaren med den information vi har.

Vi behöver inte älska hundar eller människor

För att vara en bra vägledare och göra ett göra ett bra jobb som kursledare, instruktör, hundpsykolog etc. behöver vi egentligen inte just ÄLSKA, vare sig hunden eller människan. Det är förstås stort om vi gör det men vi kommer långt, ibland längre, med respekt och ödmjukhet och gärna massor av kunskap – om hundar och människor.                         

Mickie Gustafson

Här kan du läsa om Karismas yrkesutbildningar