Skip to content

Aktiv hund

Från vuxen och resten av livet!
För dig som vill ge din hund ett fortsatt innehållsrikt liv!

När grunden är lagd och hunden är vuxen börjar det bli dags att mer aktivt erbjuda stimulans och sysselsättning. Från nu och resten av hundens liv (den äldre hunden inte att förglömma) gäller det att ge den arbetsuppgifter och aktiviteter som bibehåller och/eller förhöjer hundens livskvalitet! Och det är en av målsättningarna med kurserna Aktiv hund, att helt enkelt ge dem olika former aktiviteter som de behöver för att fortsätta utvecklas och må bra!

Kurserna uppskattas även av små hundar!

För bästa resultat och harmoniska hundar följer vi konceptet:

  • Först grunden – en god relation och grundutbildning
  • Sedan specialutbildning och aktivering

(Men du som är sugen på att ”tjuvstarta” eller som tycker att relationen fungerar bra kan naturligtvis gå någon av kurserna under rubriken Aktiv hund redan nu.)

 

Freestyle – Dansa med hundar

Under några timmar kommer vi att gå igenom olika rörelser och övningar som både vi och hundarna tycker är roligt. Vi lär hunden backa, snurra, gå på bakbenen etc. Själva dansar vi med efter bästa förmåga. (Tävlingsformen Freestyle innebär att man genomför ett program med rörelser till musik). Vår målsättning är att hunden ska bli stimulerad på ett sätt som stärker vår relation samtidigt som vi har roligt! Övningarna kommer att hålla er sysselsatta under lång tid efter träffen – och för den som vill tävla öppnas nya möjligheter.

Kantarellsök – Kursen för dig som inte vill gå tomhänt hem från skogen!

Här kan man säga att vi förenar nytta med nöje genom att ge hunden en stimulerande och “matnyttig” uppgift.
Vi går igenom grunderna – i teori såväl som praktik – i hur du lär din hund att leta upp kantareller och vi går igenom de olika steg som leder fram till en fullfjädrad kantarellhund. Detta är en kursen som ger din hund en stimulerande uppgift varje år – hela livet!

Agility – Hinderhoppning för hund

Det engelska ordet agility betyder snabbhet/vighet och det är inte det enda hundarna lär sig!Mod, koordination och balans är andra färdigheter som behövs om hundarna ska kunna bemästra hinderbanan. Målsättningen är att erbjuda hunden en stimulerande och rolig sysselsättning men passar även den som har siktet inställt på tävling.

Utställningsteknik

Alla har vi en “bra” och en “mindre bra” sida. På en utställning gäller det att visa hundens bästa sida.
För dig som vill pröva lyckan i utställningsringarna finns det kanske också frågor du vill ha svar på: Vad tittar domaren på? När ska jag gå in, ut eller kanske in igen? Vad betyder de olika färgerna på banden man får? Hur får jag hunden att stå still och gå ordentligt? Med dessa kunskaper i ryggen kan du känna dig tryggare när du går ut i verkligheten! Eller i alla fall i ringen;-)

Prova på Personsök

Kursen består av just möjligheten att få prova på hur sökträning kan gå till.
De allra flesta hundar tycker om att “jobba med näsan”, de har oftast lätt för det. Svårigheten består nog i att vi ska våga lita på att våra hundar verkligen är just så duktiga som de vanligtvis är. Men huvudsyftet med träningen är egentligen inte att prestera eller att uppvisa resultat, syftet är i första hand att ge hundarna en stimulerande och rolig arbetsuppgift till vardags. Och gissa om de tycker det är roligt att leta efter – och hitta husse eller matte!

Personsök

Kursen för dig vill ägna mer tid åt att låta din hund utveckla sina färdigheter.
Oavsett om din hund är helt oerfaren eller rutinerad så uppskattar den garanterat sökarbetet!
Här lär sig hundarna grunderna så att även den som vill tävla ska kunna göra det efter genomgången kurs. Tidigare erfarenheter spelar ingen roll. Träningen anpassas efter varje individ.

Rallylydnad

Rallylydnad är inte, vad man kanske kan tro; “lydnad på tid”. Istället är det en tävlingsgren eller en sport som kräver samarbete och viss koncentration. Hunden och ägaren går en bana tillsammans där det finns olika skyltar placerade. På varje skylt beskrivs vilken övning som ska genomföras och varje övning som ska genomföras beskrivs med text och illustration. Antal skyltar som visas beror på vilken klass man tävlar i. Här nöjer vi oss med nybörjarklassen – och som vanligt är huvudsyftet att stärka samarbetet mellan dig och hunden – och att ha roligt!

 

Tävlingslydnad

För dig som vill att vardagslydnaden ska fungera fullt ut – och som kanske till och med börjar bli sugen på att tävla! Och den som inte vill tävla får helt enkelt “bara” en lydigare och kunnigare hund över lag. Men trots att vi nu höjer våra förväntningar så fortsätter vi att lägga tonvikten vid att hundarna ska tycka det är lika roligt som vi!

För info om kursstarter se aktuella kurser.