Skip to content

COVID-19

Med anledning av coronaviruset  

har vi på Karisma Utbildning bedrivit samtliga praktiska hundkurser utomhus till 100 %. Vi har fortsatt all kursverksamhet men all teori (samt fikapauser) har alltså hållits utomhus. På så vis har vi förhoppningsvis minimerat spridning av eventuell smitta. Detta har troligen inte medfört någon större olägenhet för våra kursdeltagare som ju, när allt kommer omkring, är vana vid att vistas utomhus. Men nu erbjuder vi åter möjligheten att njuta en stund inomhusfika efter varje avslutat kurstillfälle. Därmed räknar vi att de som är vaccinerade eller känner sig helt trygga att vistas i inomhusmiljö tillsammans med andra kan göra det, medan de som inte känner sig bekväma med situationen kan avstå fikastunderna, utan att missa kursinnehåll. 

Vi kan alla bidra – på gott eller ont

Vi följer utvecklingen och hyser stor beundran och respekt för att så många människor, på eget initiativ, har tagit sitt ansvar och vi hyser inga tvivel om att detta även gäller våra kunder.

Här följer lite riktlinjer för såväl människor i allmänhet som för våra kunder och som kan gälla i olika situationer:

  • Den som tillhör en riskgrupp bör överväga att inte delta på aktiviteter som kan innebära ökad risk.
  • Känner du dig det minsta dålig, var inte ”duktig” eller ”tapper”, var hänsynsfull och stanna hemma. Vi utgår från att den som är sjuk (även med lindriga symptom) inte medverkar i vår praktiska kursverksamhet – även om vi träffas utomhus.
  • Den som haft olika förkylningssymtom, olika symptom från luftvägarna som exempelvis hosta och andningssvårigheter samt feber uppmanas att stanna hemma och bör inte delta förrän man varit symptomfri MINST två dagar, gärna mer.

Även den som inte anser sig själv tillhöra någon ”riskgrupp” kan ändå alltid medföra en potentiell risk för någon annan. Med enkla medel kan vi minimera dessa risker bland annat genom att:

  • Hosta och nys i armvecket eller i näsduk och rikta gärna, om du har möjlighet, ansiktet bort från andra i din närhet.
  • Håll behörigt avstånd, ca två meter*. Det är dessutom förmodligen ett avstånd de flesta hundar anser rimligt.
  • Tvätta händerna ofta.

*Det har varit svårt att få några exakta uppgifter om vad som kan anses vara ett behörigt avstånd (det beror bland annat på miljö, temperatur, virusform mm.) men 1,5 – 2 meter har angetts och eftersom det är vad vi har att gå på idag fortsätter vi att ha det som riktlinje.