Energiaktivering istället för stress
Stress kan vara både positivt och negativt – även hos hundar
Kort kan sägas att stress är positivt på kort sikt men blir negativt och skadligt på lång sikt. Det som är kroppens skydd och försvar i akuta situationer kan istället bli skadligt om det upprepas för ofta. Om det saknas tid för vila och återhämtning. Förmodligen har du hört mig tala om stress mer än en gång. En av anledningarna till att jag upprepar mig är att fenomenet stress aldrig blir inaktuellt eller går ur tiden. Det är en överlevnadsmekanism, på både gott och ont.
Kroppens skyddsmekanism
Lyssnade för ett tag sedan på en föreläsning av Arwa Josefsson, specialist i allmänmedicin och psykiatri och leg.psykoterapeut. Hon hade mycket intressant att säga och en av de saker jag tog fasta på var uttrycket Energiaktivering (istället för stress). Tycker det var ett beskrivande uttryck för vad stress egentligen är. En reaktion på en tanke eller en händelse som leder till aktivering av kroppens försvars- och skyddsmekanism. Plötsligt låter stress inte helt igenom dåligt. Och detta är viktigt att förstå, både vad gäller oss själva, våra hundar eller andra djur.
Positivt på kort sikt
Stress eller kroppens energiaktivering är oerhört viktig och positiv. Utan den skulle vi inte kunna överleva, vare sig som art eller individer. Det är först när den här aktiveringen sker för ofta och när det saknas tid för vila och återhämtning som det blir skadligt. Så kort kan man säga att energiaktivering (eller stress) är positiv när kroppen reagerar på något. Negativt blir det när vi utsätter oss för detta ofta och under längre tid.
En fysisk reaktion
Förmågan att bli stressad och dess ursprungliga syfte har varit direkt kopplat till vår överlevnad. Stressreaktionerna är i första hand en fysiologisk reaktion där olika organ i kroppen reagerar i syfte att höja kroppens beredskapsnivå och prestationsförmåga. När vi utsätts för exempelvis fara eller upplever hot i någon form, reagerar våra kroppar automatiskt. Hjärtverksamhet, andning, blodtryck etc. är aktiviteter i våra inre organ som påverkas och står helt utanför vår viljekontroll, som alltså sker automatiskt. Detta ser likadant ut för alla däggdjur men skillnaden mellan exempelvis hund och människa är till stor del VAD som aktiverar eller stressar oss.
Viktigt med vila och återhämtning
Om vi varit aktiva under en längre tid (oavsett om denna aktivitet har upplevts som positiv eller negativ) är det viktigt med vila och återhämtning. Och ju längre vi varit aktiva, desto längre tid behöver vi vila. Men även korta intervaller av vila kan göra underverk för vårt mående, för såväl två- som fyrbenta. Det gäller helt enkelt att lära sig den sköna konsten att göra ingenting – för att göra ingenting leder alltid till någonting! Mickie Gustafson
Ta del av Arwa Josefssons föreläsning här
Våra hundkurser i Göteborg, Mölndal (där vi försöker minimera energiaktiveringen) finner du bland annat här under Aktuella kurser,