God jul & gott nytt år!

Inte ens pepparkakan är svensk!

Pepparkakan kom till Sverige via Tyskland och på 1300-talet lär nunnor ha bakat och ätit pepparkakor i medicinskt syfte (ingefära är antiinflammatoriskt, kanel är bra för matsmältningen och motverkar gaser i magen, kardemumma verkar lugnande och kramplösande vid magbesvär och innehåller mycket antioxidanter). 

Pepparkakan är en gammal romare
Pepparkakan lär ha avnjutits redan på 1800-talet före Kristus. Romerska krigare fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan är mycket hållbar och möglar inte och var därför bra som proviant vid långa resor).

Snäll av pepparkakor
Uppfattningen att man blir snäll av pepparkakor är det ingen som har lyckats förklara men på Sveriges bagare & konditorer föreslås att kanske är det så att kakor inte brukat vara ”karlamat” – med undantag av just pepparkakor med deras litet starka, kryddiga smak. Karlar som åt kakor ansågs vekare och snällare än de vanligen barskt bestämmande männen i det gamla och riktiga manssamhället. Tanken kan ha gått vidare. Om snälla karlar åt kakor, så blev elaka karlar snälla av sådana kakor.”

Snäll mot miljön
Vill du dessutom vara snäll mot miljön väljer du pepparkakor utan palmolja. Det finns KRAV-certifierad palmolja som ställer höga krav på produktionen och också vad det gäller den mark som används. Det får exempelvis inte förekomma regnskogsskövling. Eller så bakar man själv.

Med detta önskar Karisma en god jul och väl mött år 2016!