Hänsynsfull eller respektlös hundägare

Respektfull eller nonchalant hundägare?

För ett tag sedan hörde jag en kort diskussion på radion angående hundägare som visar respekt. Jag måste medge att jag inte hörde hela programmet och inte vet allt som sas men tillräckligt mycket för att få inspiration till det här inlägget.

Hundar som skäller eller “bjäbbar”.

Det handlade om hundar som skäller. Tror till och med att det gällde små hundar som ”bjäbbar”, och att den hundägare som säger åt sin hund att vara tyst visar respekt för andra människor. De var eniga om att det alltså var bättre att hundägaren sa till hunden att vara tyst – även om den inte hörsammade detta utan alltjämt fortsatte skälla – än att hundägaren inte sa något alls. Att inte säga något framstod som nonchalant. Och även om jag tror mig förstå hur de tänker så håller jag inte med.

Att framstå som respektfull inför andra eller att bli respekterad av sin hund

Istället brukar jag uppmana hundägare att göra motsatsen, nämligen, säg inte åt hunden att göra det ena eller det andra om du inte tror Hund som skäller det kommer att det kommer att fungera! De flesta hundägare jag möter är just så där respektfulla och hänsynsfulla. De vill visa omgivningen att de minsann inte är likgiltiga utan verkligen försöker få bukt med sin hunds beteende, i det här fallet skällandet. Resultatet blir sällan att hunden slutar skälla. Däremot lär sig många hundar att inte lyssna på sin ägare. De lär sig att det husse eller matte säger egentligen inte har någon betydelse, utan bara är ett allmänt tjat som den inte behöver bry sig om.

Vad är viktigast för dig?

Mitt råd fortsätter därför att vara: tänk efter vilket som är viktigast för dig- att framstå som en respektfull och hänsynsfull människa inför andra människor eller att din hund ska lära sig lyssna på dig? Eller kanske rent av både och? I slutändan är det nog så att när du lärt din hund att lyssna och göra det du ber om kan du visa respekt – på riktigt!

Ditt arbete och andras förväntningar

Men låt oss också vara alldeles uppriktiga, kanske är det så att du faktiskt inte vill, orkar eller kan lägga ned det arbete som krävs för att din hund ska göra som du säger. Kanske tycker du rent av att det andra människor förväntar sig av dig (eller din hund) är överkurs. Ja, då kan du absolut fortsätta säga tyst, nej, sluta etc. och framstå som en respektfull hundägare. Och alla är nöjda. Men det förutsätter förstås att din hund inte ställer till skada. Det gäller också att vara rättvis mot hunden och komma ihåg att den förmodligen kommer att tro att detta gäller även när inte andra människor är i närheten.
Och förresten, lydnad i alla sammanhang, är kanske rent av överskattat. Här kan du läsa min artikel Att lyda eller leva.

Ouppfostrad eller osäker hund?

Avslutningsvis vill jag också poängtera att hunden som “bjäbbar” (vanligtvis små hundar) inte alltid skäller för att de är ouppfostrade utan kanske helt enkelt för att de är rädda eller osäkra. Mer om det vid annat tillfälle.

Mickie Gustafson