Inkallningskurs Göteborg, Mölndal
Inkallning kan vara enkelt!
Att lära hunden komma när du kallar behöver inte vara komplicerat, tvärtom. Utan krångel kan du lära hunden att förknippa ordet “kom” (eller “hit”) med något positivt. Något den gärna gör.
Träna lite, träna lugnt, träna metodiskt
Du kan träna hemma, i köket eller vardagsrummet, ute på promenad eller på kurs. Här kan du läsa mer om Karismas inkallningskurs för familjehundar.
Inkallning är vägen till frihet
Att komma då du kallar är något av det viktigaste hunden har att lära. En hund som lärt sig detta får mer frihet och mår därmed bättre. Innan du börjar lära hunden vad ordet hit, kom (eller vilket ord du vill använda) betyder är det bra att tänka igenom vad du tycker att det ordet ska betyda. Det är nämligen lätt att ”slarva” med ordet så att det till slut mister sin betydelse. Eller så att hunden aldrig riktigt får klart för sig vad som egentligen förväntas.
Nej är inte detsamma som Kom
Använd till exempel inte inkallning i stället för ”nej”. Det är lätt hänt att man säger “hit” eller “kom” i ett försök att få hunden att sluta med det den för tillfället håller på med. Men om hunden inte har lärt sig vad ”kom” (verkligen) betyder, lär den sig inte bättre av att du kallar när den är upptagen med annat. Den kanske leker med andra hundar, hälsar på grannens katt, fått upp spåret efter en hare eller äter upp en död kråka. Varje gång du kallar på den i sådana situationer i syfte att få den att sluta med något intressant, riskerar du att den lär sig att inte komma. När du vill lära hunden att komma på inkallning är det viktigt att du bara kallar när du är övertygad om att hunden den vill komma. Annars bäddar du bara för en misslyckad inlärning. När hunden väl lärt sig att komma (verkligen lärt sig) då kan du kalla även i svårare situationer och det är då större chans att hunden kommer.
Lär hunden att kom betyder godis
Det är alltså viktigt att inte använda ditt inkallningsord i tid och otid. Om hunden inte är riktigt säker på vad exempelvis ”kom” betyder, så ger det ändå ingen effekt. Möjligen lär sig hunden att ”kom” är ett av de ord som husse eller matte alltid använder men som egentligen ingenting betyder! Ur Mickie Gustafsons bok Familjehunden, valp och vuxen. Boken kan lånas på bibliotek
Skilj på olydnad och bristande inlärning
När en hund inte gör som vi säger eller vill behöver det inte bero på olydnad. Inlärning är en process som måste få ta tid – även för hundar (och för oss hundägare). Inte ens när vi tror att hunden har lärt sig något är det säkert att inlärningen är så pass befäst att det fungerar i alla situationer. Upprepning och repetition (utan att för den skull tråka ut) är därför ett bra koncept för en hållbar inlärning!
Våra kurser i vardagsträning i Mölndal, Göteborg hittar du bland annat under Aktuella kurser och om Om kurser i Bålsta, Stockholm kan du läsa här.