Juletid kan bli vilotid – för hunden

Vila är lika viktig som stimulans

I vår iver att erbjuda hundarna stimulans och olika roliga aktiviteter är det lätt hänt att vi glömmer bort att hunden (och även vi) behöverJuletid kan bli julefrid - för hunden vila. Att bara få vara och att göra ingenting är viktigt för alla, i all synnerhet för unga individer. Ofta är vi lite överambitiösa när det gäller valpar och unghundar, medan den vuxna hunden kanske inte alltid får vad den behöver. Så det är viktigt att hitta balansen, vilket ofta innebär att den vuxna hunden behöver mer aktiviteter medan valpen och unghuden behöver mindre aktiviteter och mer vila.

Julefrid – för hunden

Så har du mycket att göra inför den stundande julen och känner dig stressad och kanske tycker att du inte riktigt hinner med allt. Du kanske tycker att du inte heller hinner tillgodose hundens behov. Då skulle jag våga påstå att just du, som annars ger din hund all tänkbar stimulans, har all anledning att lugnt luta dig tillbaka. Låt det dåliga samvetet tiga still och betänk att detta kanske är en viktig tid för din hund. En tid då den får återhämta sig. Och tillhör du de lyckligt lottade, kanske även du får en stunds återhämtning och vila.

Julstress

För den som vill få tips på hur man kan hantera den stress man upplever inför julen (eller andra stora högtider) finns en uppsjö förslag på nätet. Psykologer, läkare, coacher etc.  ger olika råd. Här kan du exempelvis läsa vad psykologiguiden har att säga om julstressen.
   Mitt tips är att du inte låter dig stressas av alla tips!
Personligen är jag ganska säker på att julstress är ett uttryck för större problem som har att göra med hur vi lever, vilka förväntningar vi har och att vi lever i en tid av konsumtion och prestation. Ingen bra kombination. Kanske är julstressen helt enkelt ett uttryck för vår allmänna livsstress som accentueras vid jul. Något vi egentligen skulle må bäst av att se över någon annan tid på året. Men inget som kan ske i brådrasket eller som kan stressas igenom! Mickie Gustafson