Kantarellsök med hund

Hjärnan vill gärna arbeta, det gäller även hundar.

Kantarellsökmed hundÄven hundar, stora som små, behöver stimulans i måttlig mängd för att fortsätta utvecklas och må bra. Framför allt vuxna och äldre hundar. (Valpar och unghundar brukar ha fullt upp med själva livet). Så det gäller att hålla hjärnan sysselsatt och erbjuda bra arbeten, allra helst sådant vi vill att den ska syssla med. Annars kan de mest aktiva och kreativa hundarna hitta på alldeles egna aktiviteter (som vi människor inte alltid är alldeles nöjda med). Att leta- och hitta-kantareller kan utan överdrift sägas vara ett riktigt bra arbete.

Enkelt, roligt, nyttigt och gratis!

Ingenting behöver bli svårt eller komplicerat. Att hunden får lära sig söka kantareller innebär också att den lär sig “sökarbete” och det betyder att små, enkla övningar kan inflikas i vardagen och både du och hunden kan få en trevlig och givande vardag tillsammans. Att arbeta älskar de flesta hundar och att få använda nosen är nog favoriten (för stora som för små, för lata som för energiska:) Att få leta – och hitta kantareller är ju dessutom verkligen att förena nytta med nöje! Alla får en berikande stund i skogen och medan hunden fyller nosen med skogens alla dofter, inklusive kantareller, fyller du svampkorgen. Kan det bli bättre?

Glöm inte den gamla hundens behov!

Den lilla, intelligenta hunden letar gärna kantareller
Välfylld svampkorg

Stimulans och aktivitet är viktigt för att vi alla ska må bra men det gäller alltså inte bara unga individer, utan i allra högsta grad även ”gamlingar”. Att kroppen sviktar betyder inte självklart att knoppen gör det! ”Hjärngympa” i lagom dos kan bidra till bibehållen och ökad hjärnkapacitet för åldringar. Inte minst skänker det glädje och livskvalitet! 

Den lilla, intelligenta hunden

Att storleken inte påverkar hjärnas kapacitet vet nog alla, ändå glöms den lilla hundens kapacitet och behov lätt bort. Men även små hundar har behov av att få arbeta med hjärnan. En del har till och med större behov och kanske även större kapacitet än vi alltid förstår eller  utnyttjar. Det är underbart att se deras glädje när de får chansen att både ha roligt, må bra och vara till nytta.

Mickie Gustafson

För nästa kantarellsök i Göteborg, Mölndal se här.  För kursstarter i Stockholm, Bålsta se här.