Lär din hund att komma på inkallning

Inkallningskurs 

Att lära hunden komma kan vara enkelt! Inkallningskurs

Att lära hunden komma när du kallar behöver inte vara komplicerat, tvärtom. Utan krångel kan du lära hunden att förknippa ordet “kom” (eller “hit”) med något positivt och något den gärna gör. Du kan lika gärna träna hemma i köket eller vardagsrummet som ute på promenad eller på kurs.
Här kan du läsa mer om Karismas inkallningskurs för familjehundar.

Att komma när du kallar

Att komma då du kallar är något av det viktigaste hunden har att lära. En hund som lärt sig detta får mer frihet och mår därmed bättre. Innan du börjar lära hunden vad ordet hit, kom (eller vilket ord du vill använda) betyder är det bra att tänka igenom vad du tycker att det ordet ska betyda. Det är nämligen lätt att ”slarva” med ordet så att det till slut mister sin betydelse eller så att hunden aldrig riktigt får klart för sig vad som egentligen förväntas.

Nej är inte detsamma som Kom

Använd till exempel inte inkallning i stället för ”nej” som ett försök att få hunden att sluta med det den för tillfället håller på med. En hund som inte riktigt har lärt sig vad ”kom” betyder, lär sig definitivt inte bättre av att du kallar på den när den leker med andra hundar, hälsar på grannens katt eller äter upp en död kråka. Tvärtom, varje gång du kallar på den för att få den att sluta med något intressant, riskerar du att den lär sig att inte komma. Vid inlärning av det ord du använder vid inkallning är det viktigt att du bara kallar på hunden när du är övertygad om att den vill komma, annars bäddar du bara för en misslyckad inlärning.

Lär hunden att kom betyder godis

Det är alltså viktigt att inte använda ditt inkallningsord i tid och otid. Om hunden inte är riktigt säker på vad exempelvis ”kom” betyder, så ger det ändå ingen effekt. Möjligen lär sig hunden att ”kom” är ett av de ord som husse eller matte alltid använder men som egentligen ingenting betyder! Ur Mickie Gustafsons bok Familjehunden, valp och vuxen. Boken kan lånas på bibliotek