Om Jesus, tomten och julen
Vad har Jesus och tomten gemensamt?
Till vår folkliga kultur hör den gamla gårdstomten som bodde i gårdens uthus och som skulle matas med gröt för att hållas på gott humör. Blev han purken kunde han ställa till allt möjligt förtret på gården. Namnet tomte kommer från den ägda marken där gården låg, dvs. tomten.
Den tomte vi möter på julen är en helt annan. Det är S:t Nikolaus som, bland annat via amerikansk tradition, har smält samman med vår ursprungliga, grön- eller gråklädda lilla tomte. (Den röda klädselns färg har förmodligen förstärkts genom Coca Colas reklamkampanjer).
Biskop från Turkiet
S:t Nikolaus var biskop i staden Myra på trehundratalet. (En gammal grekisk stad i nuvarande Turkiet. Staden heter Demre på Turkiska och ligger 15 mil sydväst om Antalya). S:t Nikolaus blev känd för att vara godhjärtad och givmild. Och han bemödade sig om att inte framhålla att han själv var givaren. Det sägs bland annat att han hjälpt tre systrar från att säljas till bordell genom att, tre nätter i rad, kasta in en väska med guld till dem.
Fattig timmerman
Jesus föddes i Jerusalem för över tvåtusen år sedan och till skillnad mot biskopen på trehundratalet var Jesus en fattig snickare eller timmerman utan ägodelar. Men han var givmild och godhjärtat och hans gåvor till människorna av ett helt annat slag! Så man kan väl säga att Jesus och tomten har en hel del gemensamt: kärleken till de små, de utsatta och de svaga. Och båda använde sina liv till att göra gott! Och en gång om året hyllar vi dem båda med förhoppningen att våra gåvor ska skänka glädje resten av året.
En riktigt god jul till er alla önskar Karisma Utbildning!