Välja hund av gammal vana

Är vi djurägare vane-djur ?

Välja hund av gammal vana

Jag tänker då inte bara på rutinerna kring rastnings – och mattider. Eller på att vi kanske väljer hundkurser eller träningsmodell av gammal vana. Eller på att vi nästan alltid föredrar samma djurart (om vi inte tillhör dem som har flera olika sorters djur förstås). Utan jag tänker främst på att vi vanligtvis är ganska konventionella när det gäller val av ras.

Samma ras hela livet

Hundägare, kattägare, hästägare tycks hålla sig till samma ras. Detta oavsett hur vår livssituation ser ut, hur  gamla vi är eller hur vår erfarenhet av rasen är. De flesta säger att deras val beror på att just den rasen passar dem så bra (utan att egentligen veta något om andra raser). Och det stämmer säkert för väldigt många. Men jag har också hört många hundägare säga detta, samtidigt som jag (och kanske fler med mig) ser ett allt annat än välfungerande djurinnehav. 

Rädslor eller tidsbrist

Många kanske fattar ett beslut av gammal vana. Eller grundar sitt beslut på bristande kunskap och erfarenhet – av andra raser. Men kanske handlar det också om rädsla – man vet vad man har men inte vad man får. Eventuellt kan det förstås bero på bristande nyfikenhet eller tidsbrist. Man har kanske vare sig tid eller lust att ta reda på mer om andra raser (vilket ju kan vara både en tidskrävande och snårig djungel att ta sig igenom). I menyn,under  rådgivning, kan du läsa lite om konsten att välja rätt hund

Att våga eller vilja välja nytt

Oavsett skälen har jag, till och från önskat, för såväl hundens som för ägarens skull, en större flexibilitet. Ett nyval hade i många fall kunna leda till ett mer välfungerande och lyckat hundinnehav. Är det dessutom andra eller tredje gången man skaffar hund har man ju flera års erfarenhet av ett hundinnehav bakom sig. Och den erfarenheten kan vara en bonus när man väljer på nytt – om man vågar eller vill välja nytt. Och, det måste tilläggas, har man tidigare valt en ras som kanske inte är idealisk, har man förmodligen lärt sig massor. Lärdomar som man sedan kan dra nytta av nästa gång. Och då ökar förutsättningarna att hundägandet blir precis så härligt som det kan bli!

Mickie Gustafson

Mer om hundrasers behov och egenskaper kan du läsa här