Valpkurs eller unghundskurs?

 Vad är skillnaden mellan valp, unghund och vuxen? 

”I gränslandet – mellan valp och vuxen

Plötsligt, på den knappa tiden av ett år, har du blivit tonårsförälder. Den lilla trubbiga, busiga och förhållandevis lätthanterliga lilla valpen, har lämnat barndomens grindar bakom sig och är nu i färd med att ge sig ut i världen. Med eller utan dig tycks det kanske ibland. Och precis som vilken tonåring som helst kan unghunden ofta komma på kollissionskurs både med sig själv och sin omgivning. Den prövar sig själv, den prövar sin omgivning, den testar gränser och söker utmaningar såväl som ”förebilder”. Din roll som hundägare har plötsligt förändrats och nu gäller det för dig, som för alla tonårsföräldrar, att hänga med, att förstå och att vara en så god ledsagare som möjligt. Det kan sannerligen bli den ena utmaningen efter den andra. Det är spännande, utvecklande men inte alltid helt lätt!” Ur min bok Unghunden.

Den energiska unghunden

Unghundskurs eller valpkursDet som kan skilja (beroende på ras förstås) är till stor del måttet av energi. För medan valpen ännu är okunnig och nyfiken på det mesta så är den samtidigt i stort behov av vila och återhämtning och blir fortare trött. (Bortsett från den stressade valpen, som i likhet med små övertrötta barn, lätt blir överenergisk). Unghunden tycks definitivt ha en outsinlig källa av energi. Fast den har fortfarande stort behov av vila (men det vet den oftast inte om- inte alltid ägaren heller). Det brukar leda till att unghunden, precis som valpen, ofta får mer stimulans än den mår bra av och mindre av den vila den skulle må bättre av. Och det i sin tur leder till ännu mer energi eller stress!

Hormoner på kollisionskurs

Det som också kan komplicera relationen till unghunden är att den nu står under visst inflytande av sina könshormoner. Detta hormonella ”pådrag” eller den hormonella drift, som är viktig för överlevnaden (eller artens fortbestånd) i vilt tillstånd, kan försvåra hundens liv hos människan. Hormonerna kommer lätt på kollisionskurs med tamhundens värld – och med ägarens vilja.

Älskade unghund

När det gäller unghundar stämmer nog följande ganska bra: Älska mig som mest, när jag förtjänar det som minst, för då behöver jag det som mest

Olika personligheter 

Men unghundar, precis som alla andra, är olika. Så medan en del av dem bjuder sina ägare på stora utmaningar, passerar andra puberteten utan att det knappast märks mer än små krusningar på ytan, om ens det.

Räkna inte ålder, räkna relationen

Alldeles oavsett hur just din unghund beter sig är det viktigt att inte stirra sig blind på hundens ålder eller i vilken ”fas” den kan anses vara. Vi är så hårt skolade i att tro att ålder är avgörande i alla möjliga sammanhang att vi lätt glömmer det mest avgörande – relationen! För det är den relation och det samspel vi bygger upp tillsammans som i slutändan kommer att avspegla sig i hur vår framtid tillsammans kommer att se ut. Därför är egentligen aldrig hundens ålder det viktigaste. Valp, unghund eller vuxen, att bygga relationer är en ständigt pågående process som sker – alldeles oavsett ålder!

Vilken kurs ska vi välja? Valpkurs eller unghundskurs

Om du vill gå en kurs där relationen står i fokus kan du i princip välja vilken kurs som helst. Förutsatt att kursledaren är flexibel och kan anpassa både sig och övningarna efter individen. Att välja en kurs med hundar i olika åldrar kan vara mer fördelaktigt än att välja en kurs bestående av enbart unga hundar. Det kan ibland bli lite stökigt, framför allt om de är flera. Vuxna individer kan däremot ha en lugnande inverkan på både tonåringar och “småttingar (Det gäller såväl hundar som människor). 

Unghundsboken

Jag avslutar med ännu ett citat ur min bok Unghunden:

”Ibland behöver vi påminnas om att livet är till för att njutas, relationer till för att skänka glädje och samhörighet. Det är sedan ur denna glädje och samhörighet som en tillitsfull relation kan växa fram. Och vi väljer själva vad det är för relation vi vill skapa, om det är rosor eller törnen vi vill så”.

Jag behöver väl inte nämna att på Karisma är vi trädgårdsmästare med rosor som specialitet🌹 😉
Mickie Gustafson

Här finner du närmast förestående kursstart i Göteborg, Mölndal och här finner du kursstarter i Stockholm, Bålsta.