Får din hund rätt förutsättningar?
Får din hund rätt förutsättningar att utvecklas maximalt?
Vi har naturligtvis olika målsättning och olika önskemål om hur vår hund ska vara och vad den ska lära sig. Men de flesta vill nog ha en hund som är följsam, lyhörd och som fungerar till vardags. Det kan bland annat innebära att vi vill att hunden ska gå i koppel utan att dra, möta andra hundar utan att skälla, dra i kopplet, göra utfall etc. En del vill också att hunden ibland ska kunna gå fri och okopplad – och därmed också komma på inkallning. Det kan kanske tyckas vara ganska enkelt att uppnå detta och ändå vill jag påstå att färre än man kanske tänker sig uppnår dessa mål. För hur många fria hundar ser vi? Hur många hundar som inte drar i koppel ser vi? Och hur många lugna, fina hundmöten upplever vi?
Hunden kan och hunden vill!
Det finns förstås olika skäl till att hundar inte får chansen att bli så fantastiska som de skulle kunna, om de bara fick rätt förutsättningar. Ett skäl tror jag är att många hundägare faktiskt inte förstår hur välfungerande deras hund har potential att bli! Efter lite träning har hunden blivit duktigare och därmed nöjer sig många, helt enkelt för att de inte förstår hundens oerhörda inlärningskapacitet. Den fortsätter kanske att dra i kopplet (fast inte riktigt lika mycket), och att göra utfall eller skälla vid hundmöten (fast kanske inte lika ofta) och fri och okopplad är inte att tänka på (det är bara förbehållet vissa). Men egentligen har hunden aldrig fått den tid och upprepning den behöver för att lära sig det vi vill och det den kan!
En kurs räcker sällan!
Det är viktigt att förstå att hur intelligenta och hur samarbetsvilliga våra hundar än är så behöver de tid och upprepning för att inlärningen ska bli maximal – och bestående! Det räcker sällan med en eller två kurser på några timmar för att få en välfungerande familjehund. Det finns naturligtvis undantag, hunden tillhörande en liten, följsam ras behöver oftast inte tränas i samma omfattning som exempelvis en stor, stark och energisk hund. Men naturligtvis mår även den lilla och följsamma hunden bra av, och blir glad av, den uppmärksamhet och det samarbete som sker mellan hund och hundägare vid träning och inlärning. Men det är kanske inte ”nödvändigt” och där har vi kanske ”pudelns kärna” om jag får använda det uttrycket. Det kanske handlar om just nödvändighet. För många räcker det kanske att ha en hund som fungerar hyfsat till vardags och när och om den gör det är man nöjd och glömmer kanske lätt bort hundens behov av stimulans eller tid för inlärning. Mer om aktivt eller det lugnt hundinnehav kan du läsa här.
Vi människor behöver också tid!
Sist men inte minst, vi människor behöver också tid för inlärning. På Karisma, där vi i första hand fokuserar på relationen, kan en del hundägare, till att börja med, bli förvånade över ett helt annorlunda sätt att träna hund. Istället för att inrikta träningen på olika moment koncentrerar vi oss i första hand på att relationen, kontakten och samspelet ska fungera. Det innebär ibland ett nytt förhållningssätt och nya tankebanor. Och att tänka nytt och att lära nytt tar tid. Det är ju en av fördelarna med att gå en kurs – att få möjligheten att lära nytt!
Mickie Gustafson
Om nästa kurs i relationsträning för familjehundar i Göteborg, Mölndal kan du läsa här och i Stockholm, Bålsta kan du läsa här.
Här kan du lära lite mer om inlärning.