Hundar och rasism

Är hundar och hundägare rasistiska?

Ibland skulle man kanske kunna tro det. Faktum är att vissa hundar bara gillar hundar av samma ras som de själva tillhörStor och liten. Anledningen till det kan naturligtvis vara många, ett skäl kan vara att allt som är okänt och annorlunda kan upplevas farligt och skrämmande. I likhet med oss människor, känner sig många hundar trygga och bekväma med det de känner till. Och har de enbart erfarenheter av den ”egna” rasen, så är det vad de känner sig trygga med.

Erfaren och nyfiken blir trygg

Hundar som har träffat/ sett (utan att nödvändigtvis ha umgåtts) med olika hundraser verkar mer öppna och säkra när de träffar hundar av annan ras. När det gäller hundägare gäller ungefär samma sak, den hundägare som enbart har erfarenhet av en viss ras kanske bara föredrar just den rasen och kanske till och med känner sig osäker för eller ointresserad av andra raser. Men med nyfikenhet och erfarenhet brukar detta förändras.       

Och när vi ändå är inne på ämnet; när det gäller införskaffandet av hundras är det alltid bra att “tänka efter före”. Här kan du läsa mer om att välja rätt ras. Mickie Gustafson