Meditera eller medicinera?

Att hitta mening och välmående även i kristider

mandalaUnder det gångna året har många konfronterats med känslor som kanske varit nya och möjligen inte helt bekväma. I krissituationer reagerar vi annorlunda, en del tar till förnekelse och låtsas att allt är som vanlig, andra protesterar och demonstrerar (men viruset låter sig inte påverkas), en del väntar på vägledning av myndigheter (eller annan högre makt). Några, kanske rent av ganska många, har förändrat sina vanor och upptäckt att det faktiskt inte varit helt igenom dåligt att ”stilla sig” lite, att dra ner på det sociala tempot, att tänka efter, att prioritera, att inse vad som faktiskt är viktigt.

Ensam med sig själv

I mitt senaste inlägg nämnde jag  ensamhet och avskildhet  som något de flesta av oss skulle må bra av, om vi bara ger oss den tid som behövs och har det tålamod som krävs. (Och har vi inte tålamod är det kanske ett ypperligt tillfälle att träna den förmågan – användbart för såväl djurägare som föräldrar) 🙂 För det finns en sorts ensamhet, en avskildhet som de flesta av oss behöver för att må bra på sikt. En ensamhet som så många, av olika skäl, inte avsätter tid till. En del trivs helt enkelt inte i sitt eget sällskap och umgås hellre med någon annan. Ibland beror det på att det är lätt att bli obekväm inför någon man tycker att man egentligen borde känna men som i själva verket har blivit en främling. Men ibland är vi bara så stressade att vi inte hinner tänka eller känna efter. Men när vi väl ger oss själva den tid som behövs kan vi, i denna ensamhet och stillhet, komma till insikt om saker som är viktiga för oss själva men också för de som finns omkring oss. I avskildhet kan sådant som empati, ödmjukhet, sinnesro men också ”klokskap” uppenbara sig och vi kan plötsligt göra bekantskap med den person vi kanske har glömt bort att vi är.  

Kortsiktigt eller långsiktigt välmåendebuddhistmunk

De flesta av oss är bekväma, vi söker gärna de enkla, snabba lösningarna, det gäller det mesta. Kan vi hitta en enkel och smärtfri lösning, om än kortsiktigt, så väljer vi den. (Många politiker eller personer i ledande positioner tycker jag kan tjäna som ett utmärkt exempel på detta). Att exempelvis (s)välja en tablett istället för en mer tidskrävande insats kan ligga nära till hands. Därmed inte sagt att medicinering inte tjänar sitt syfte. Problemet blir snarare när vi väljer att fortsätta medicinera, utan att samtidigt försöka påverka vårt mående så att vi på sikt kan upphöra med medicineringen för att slutligen kunna må bra alldeles på egen hand.

Tillverka din egen medicin

Meditation ger en mängd (mätbara) positiva effekter, fysiologiska såväl som psykologiska, det minskar stresshormoner och reducerar därmed också risken för inflammationer, minskar oro, ångest och depression, lindrar smärta, ökar vårt välmående och vår fysiska och psykiska motståndskraft för att bara nämna några av meditationens fördelar.

Mickie Gustafson

(Får du helt motsatt effekt när du mediterar kan det tänkas att du är så ovan vid stillheten eller ”bär så mycket inombords” att känslorna blir överväldigande eller skrämmande. Oftast är detta övergående men känns det obehagligt kan du istället korta ned tiden till att börja med och/eller lyssna på lugn och rofylld musik).

Här kan du läsa mer om meditation:

Effekterna av meditation: vad säger vetenskapen?

I hjärnan på en munk (läs hur hjärnforskare, placerade munkar i en magnetkamera för att se hur meditation påverkar hjärnan till det bättre)