Positiv hundträning med godis

Varför använda godis i hundträning?

Troligen tycker de flesta hundägare att det är självklart att använda sig av godis när man tränar sin hund. Så har det inte alltid varit och alla tycker fortfarande inte det. Inlärning hos hundar har inte alltid fokuserat på hundens motivation.

Begränsad erfarenhet av olika raser

De som inte ser någon större vits att använda sig av godis kan vara människor som enbart har erfarenhet av hundar som är avlade för att Anti-fostran arbeta och samarbeta. Men hundar är olika, raser är avlade för olika ändamål. En del är avlade för att arbeta och samarbeta, för dem är själva arbetet i sig och/eller samarbetet så belönande att godis nästan blir ett ”störningsmoment”. Men inte alltid, det kan bero på vilken sorts arbete. Att exempelvis leta upp en korvbit under en buske är oftast mer motiverande för de flesta hundar än att exempelvis sitta eller ligga på kommando. Men rent generellt gäller att arbetsglada hundar är just glada i att arbeta. Och för den som har mest erfarenheter av den typen av hund kan det vara svårt att förstå att det finns vissa hundraser som är så svåra att motivera att man nästan får vara tacksam om de ens låter sig trugas att ta emot en godsak – innan man kan fundera på att få dem att samarbeta.

Matglada hundar

Det finns förstås hundar som är så mat- eller godisfixerade att godis gör dem så blockerade att de inte riktigt vet vad de håller på med – annat än att tigga. Då är det förstås bra att dra ned på godisgivan och/eller att erbjuda godis som inte är fullt så gott att smaklökarna tar över och blockerar övriga hjärnfunktioner. Men fortfarande gäller det att försöka erbjuda någon form av belöning som motiverar fortsatt samarbete utan att hetsa och stressa hunden.

Mutor och män med principer

Fortfarande händer det att även vi på Karisma Utbildning stöter på människor (övervägande 50-åriga män med principer) som anser att godis är detsamma som mutor – och att mutor ALLTID är dåligt. Jag kan naturligtvis inte låta bli att undra över hur många av dem som varit aktivt deltagande fäder i omvårdnaden av barn. För de flesta som har praktisk erfarenhet och nära relation till sina barn brukar vanligtvis bli ganska luttrade med tiden och får ett mer avspänt och realistiskt förhållande till ”mutor”.

Alla hundar vill inte jobba utan “lön”.

De anser helt enkelt att hunden ska samarbeta för att den tycker om sin människa eller i alla fall för att den tycker om att arbeta. Men då var det ju det där med vilken hund som vill jobba och med vad, om den alls vill jobba. Och det där med att tycka om sin människa, ja, det gör ju faktiskt de flesta hundar men det betyder inte att de alltid tycker om att jobba med sin människa.

Hundgodis istället för charm

De flesta av oss är inte alltid så charmiga som vi kanske vill tro och det finns många situationer som är långt mer lockande för hunden än att lyda och följa sin ägare. Och då får vi vara innerligt tacksamma när vi kan fylla en påse hundgodis som kan hjälpa upp vår egen charm eller avsaknad av densamma. Och det där med att själv försöka vara lika attraktiv som en köttbulle eller roligare än en tjattrande ekorre tröttnar de flesta normala människor på efter ett tag. Fast ibland långt efter det att hunden har tröttnat. 

Hundgodis, en ”smaksak” – hos hundägaren

Avslutningsvis kan det här med godis eller inte, precis som med så mycket annat, bli en fråga om attityder och gamla vanor. Och i mångt och mycket handlar det  om vad vi tänker och tycker (attityder och fördomar) och inte minst, vilka erfarenheter vi har!

Mickie Gustafson