Positiv hundträning på kurs och hemma

Gott hundgodis ökar hundens motivation och arbetsglädje.

Jag har tidigare skrivit om positiv hundträning och fördelarna med att använda sig av hundgodis. De  flesta hundägare tycker nog det är  självklart men alla håller inte med och det finns situationer när godisgivan kanske ska begränsas. Mer om det kan du läsa här.  Men för dig som kan och vill använda godis som en extra motivationsfaktor följer här lite tips.

Rätt godis i rätt situation

Det gäller att förse sig eller rättare hunden med rätt sorts godis i rätt situation. Det många plockar ur hundens matpåse kan kanske fungera i vissa situationer men det kan sällan klassas som ”gott” godis. Det hunden kanske tycker är smakligt under en händelselös promenad eller hemma i vardagsrummet är inte garanterat det som sedan kommer att få den att välja det framför att utföra ett visst lydnadsmoment eller få den att avstå från att vilja springa fram till en annan hund istället för att vara med dig. Nej, både när det gäller vardagsträning för familjehundar som i andra avancerade eller svårare lydnadssammanhang, där det krävs något mer än det vanliga, när det finns fler störningsmoment, fler saker som pockar på hundens uppmärksamhet, då krävs långt mer än några torkade hundgodisbilar (hur välsmakande de än verkar vara på ”hemmaplan”).

Det är skillnad på hundgodis och gott hundgodis?

Försök att ladda med riktiga gourmébitar (för hunden alltså). Skinka, korv, köttbullar, ost, blodpudding etc. Hitta din hunds favoritgodis och förvånas inte om han eller hon utvecklar sina smaklökar och vill ha omväxling. Generellt verkar gälla att ju kladdigare och mer motbjudande för oss (kanske i synnerhet för vegetarianer), desto godare för hunden. Mjukost på tub är en favorit för såväl hundar som hundägare, gott och kladdigt men utan kladd i fickorna. En hund som gick kurs hos mig för många år sedan gillade vispgrädde! Var och en kan nog föreställa sig hur det är att ha vispgrädde i fickorna, förvisso i plastpåse. Men mattes händer blev mjuka och fina berättade hon. Fast när hon upptäckte spraygrädde var ingen gladare än hon. Mickie Gustafson