Skaffa valp på vintern

Välkomna höst- eller vintervalpen! Ut i kylan

Att skaffa valp på hösten eller vintern kan ge lugna och harmoniska valpar. De får helt enkelt oftast en lugnare start i livet. På sommaren är vi vanligtvis mer aktiva och många av dessa aktiviteter får valpen hänga med på.

Valpen behöver inte långa promenader 

Långa, härliga promenader, de där som många av oss älskar och som kanske de flesta  hundägare ser som en av höjdpunkterna med hundinnehavet, blir sällan så långa och härliga på vintern. Lite beroende på var man bor förstås och var den egna toleransen för köld och regn går. Men att vi drar ned på promenerandet är inget valpen tar skada av, tvärtom. Valpen, i likhet med små barn, behöver knappast vare sig motioneras eller gå några längre promenader. En liten kiss-och titt-tur utanför dörren kan vara nog. Snart nog kan dessa utökas och förlängas men en lugn start skapar en lugn valp.

Världen är så stor, så stor…

Min erfarenhet är att de flesta valpar (och barn) blir överstimulerade. Många nyblivna, eller för all del även “nygamla, hundägare är ofta alltför ambitiösa skulle jag vilja säga och månar om att valpen ska få det den behöver. Det blir lätt för mycket för den unga individen som ju är helt ny på jorden och som just håller på att upptäcka själva livet. Det valpen i första hand behöver är kärlek, trygghet och mycket sömn. Om den sedan, i lugn och ro, utan krav och prestation, får lära känna sin nya miljö – först i det lilla (på hemmaplan) för att sedan få utvidga sina erfarenheter och upptäcka den stora världen utanför, får den chansen att utvecklas i sin egen takt (inte vår). Det ger bästa förutsättningarna för en lugn och harmonisk individ.

Låt även samvetet vila

På vintern “stugsitter” många och valpen får då i lugn och ro stifta bekantskap med sin nya familj och den “lilla världen” innan det är dags för äventyr i världen utanför. Och vad kan för övrigt vara en större mysfaktor än en glad liten valp på upptåg i hemmets trygga vrå.
Så mitt råd till många ambitiösa hundägare med det pockande, dåliga samvetet- slappna av, gör som valpen, njut av den lilla världen tillsammans med din valp! Strunta i alla “måsten” vad gäller valpens utveckling, uppfostran och stimulans. På så vis ökar förutsättningarna för att just din valp ska utvecklas till en trygg och harmonisk individ! Och skulle du som läser detta även ha barn, är mitt råd är detsamma – Strunta i alla “måsten” vad gäller barnets utveckling, uppfostran och stimulans. På så vis ökar förutsättningarna för att just ditt barn ska utvecklas till en trygg och harmonisk individ! Mickie Gustafson
Mer om valpar och stimulans kan du läsa här och Om det fria barnet kan du läsa här.