Välj rätt hundkurs, utbildare etc.

Vem i hela världen kan man lita på?

När det gäller att anlita en hundinstruktör eller att välja hundkurs, utbildare, hundtränare etc. så finns ett stort utbud att välja mellan. Så stort att många blir osäkra och frågar sig vem man ska välja och vem man kan lita på. Alla är ju bäst och alla kan mest. Så hur ska man veta? Det här är en stor utmaning för de flesta och inte helt lätt att svara på men här är några förslag på vad du kan tänka på:

Rekommendationer från någon du litar på Hundpsykolog/kynolog

– och som har ungefär samma målsättning och ideologi som du. Att lyssna på andra och vad de har att berätta kan ge en ovärderlig vägledning. Personligen tycker jag det är en av de bästa urvalsmetoderna.  Men det förutsätter att den som rekommenderar har ungefär liknande värderingar som vi, annars kan rekommendationerna bli helt missvisande!

Var frågvis och nyfiken

Fråga den som rekommenderar. Om han eller hon säger att någon eller något är bra, fråga då vad som är bra. Kanske överensstämmer det med vad du tycker är viktigt, kanske inte.

Skaffa dig egna kunskaper och var kritisk (inte nödvändigtvis negativ)

Ju mer kunskaper du själv har, desto mer kan du granska och du blir skickligare på att navigera bland utbudet som erbjuds. Men var samtidigt observant på var du hämtar informationen.

Ställ frågor till dig själv

Innan du anlitar en utbildare, instruktör etc. är det bra om du ställer en del frågor till dig själv som kan vara bra att ha tänkt igenom såsom exempelvis:

Vad vill du få ut av en hundkurs? Tävlingslydnad, agility, sök, spår, jakt, vardagsträning, problemträning etc. Olika sorts träning kräver olika saker, av dig, av hunden och av kursledaren.

Vad är viktigast för dig? Kostnad, kursinnehåll, kursledaren och dennes personlighet, erfarenhet, utbildning etc.? Eller räcker det att platsen där kursen bedrivs finns i ditt närområde?

Är du en kritisk, noggrann person som vill veta vad du får för pengarna? Vill du ha några som helst vetenskapliga belägg för det som sägs eller görs, vill du veta att kursledaren har någon form av examina etc. Försök då att ta reda på så mycket som möjligt – innan du anmäler dig till kursen. Här kan du läsa mer.

Läs även gärna artiklar Att välja hundkurs, Att välja hunddagisutbildning, Konsumentvägledning mm.

Med detta önskar jag dig lyckas till! Mickie Gustafson