Vårens kosläpp/betessläpp

Hundar, kor, grisar, får m.fl. och deras lycka och glädje att få vara fria! kosläpp

Nu är det årliga betessläppet, även kallat kosläpp (då mjölkkor släpps ut på grönbete efter att ha varit inomhus i ladugård under vintern) i full gång . Och runt om i landet inbjuds människor att bevista när korna släpps fria. Och dessa evenemang är välbesökta, för är det något de flesta av oss älskar så är det att se fria, lyckliga, djur!

Hundägare är för övrigt inget undantag, många drömmer också om att deras hundar ska kunna vara fria och lyckliga.  Och nu, när vi levt med en pandemi i mer än två års tid, förstår nog fler än någonsin hur det kan kännas för djuren att få vara fria – i alla fall för några få månader om året. 

Varför blir kor så uppspelta när de släpps?

Kosläpp (eller alla former av betessläpp) får mig att tänka på en hundägare som berättade att hon brukade stänga in sin hund i köket för att den blev så glad när hon öppnade dörren… Så personligen är jag kluven inför kosläppen. För visst är det underbart att djuren släpps fria men visst vore det än mer underbart om de fick vara fria hela året, hela livet! Visserligen skulle vi då inte få den stora glädjen av att se dem släppas men vi skulle kunna glädjas åt att deras totala livskvalitet förbättrades. Här kan du läsa vad djurens rätt skriver om kosläppen
Mickie Gustafson