Vem har ansvar för ditt djur?

Vilket hunddagis litar du på?

Vem litar du på när det gäller dina kära – din hund, din katt, ditt barn?

Är du kanske, som jag, försiktig och avvaktande inför vem som ska få rå om dina kära, om än bara för några timmar? Då kanske du har gjort Vem har ansvar för ditt djur? livet svårt för dig men förmodligen gjort det tryggt för de dina. För om vi noggrant väljer (och kanske granskar) vem eller vilka som ska få den stora äran att ta våra skyddslingar under sina vingar, ja då har vi gjort vårt bästa för att just skydda dem.

Hunddagis, dogwalker, skolor, förskolor 

Det finns situationer då flesta av oss, under längre eller kortare perioder, måste förlita oss på andras omsorg för dem som står oss närmast. Och jag tror till och med att de flesta av oss är glada över att möjligheten finns och att veta att våra telningar har flera trygga och vänliga omvårdare i sina liv. Men vad har vi då för förväntningar på dessa vårdnadshavare. Hur vill vi att de ska vara, kunniga, snälla, lyhörda, känsliga, välutbildade?

Snäll, naiv eller kunnig?

Vi har säkert olika kriterier men snäll är något många prioriterar och att vara snäll behöver definitivt inte stå i motsats till kunnig. Att vi har kunskap och kanske till och med utökar vår kunskap, gör oss knappast mindre snälla – men kanske mindre naiva. För just naivitet kan ibland innebära att man inte ser alla fallgropar som kan finnas. Eller man kanske saknar den objektivitet som kan krävas i olika situationer och med olika individer. Naivitet och godtrogenhet kan då motverka ens syfte – att vara snäll. Medan klarsynthet och kunskap kan öka förutsättningarna att vara snäll (om man med snäll menar att verka för individens bästa). 

Vill du också vara snäll men inte naiv?

Då gäller det att granska och vara kritisk. Men kritisk menar jag inte att vara negativ, utan snarare motsatsen till att vara godtrogen. Tag reda på så mycket du kan, innan du gör ditt val. Fundera också på vad som är viktigt för just dig eller snarare, vad som är viktigt för din skyddsling. Vad behöver just han/hon för att må bra och känna sig trygg? Mer om detta kan du läsa här i mitt inlägg Kritiskt tänkande är positivt.

Trygg, snäll, kunnig och lyhörd hunddagisföreståndare

I detta sammanhang vill jag ge en stor eloge till Christel Dahl, en skicklig, lyhörd och kunnig hunddagisföreståndare. Rent av en av de duktigaste – och snällaste människor jag vet. I hennes vård skulle jag tryggt (och har gjort) våga lämna allt från barn till hund, katt, hamster etc. Lyckligtvis arbetar denna enastående person under Karismas tak och naturligtvis är hennes hunddagis så gott som alltid fullbelagt. Förutom att hon inte tar emot mer än endast ett fåtal hundar så stannar de befintliga år efter år. Här har hundarna ett andra hem och de är trygga och lugna.  För oss på Karisma och för hundarna och hundägarna är Christel en ovärderlig tillgång och vi är så tacksamma!

Mickie Gustafson

Mer om Christels hunddagis kan du läsa här.

Vi är förstås också väldigt glada och stolta över många av våra utbildade hunddagis/pensionatsföreståndare som är verksamma runt om i landet och som gör ett enastående jobb. Exempelvis Sofie och Linn på Tassarnas hunddagis, eller Lina Malmi på Hundlyckans lantpensionat & dagis Och här under Godkända hunddagis finner du ett litet axplock av de hunddagis och hundpensionat som har pågående verksamhet och som genomfört Karismas utbildning för personal på hunddagis och hundpensionat.

Här kan du läsa om Karismas Utbildning till Hunddagis/pensionatföreståndare. Och här kan du läsa om vår Utbildning till Dogwalker.

På hundpodden med Kicki och Fanny kan du lyssna på vad Sara Viforr har för tips och råd till dig som vill starta ett hunddagis.