Rättvis hundträning i Göteborg

En bra hundkurs får gärna vara lärorik, rolig och rättvis. 

Ju mer vi tränar på något, desto duktigare blir vi. Det gäller inte bara sådant som att köra bil, spela piano, dansa etcetera. Det gäller det mesta vi lär oss- så även för våra hundar! Ibland är vi så ivriga och kanske lite otåliga, att hunden inte alltid hinner lära in, och befästa, allt det vi önskar.

Relationen först  En bra hundkurs får gärna vara lärorik, rolig och rättvis. 

En kurs bestående av exempelvis 4 – 6 träningstillfällen kan vara en utmärkt grund för de flesta. Men även om hunden är lättlärd och intelligent så kan det vara lite orättvist att förvänta sig att den redan efter så kort tid verkligen ska ha tillgodogjort sig hela kursens innehåll. De flesta människor gör det inte, så varför skulle hunden? Vill vi vara rättvisa och få ett bestående resultat måste vi ge hunden – och oss själva- tid! Men många låter sig förledas av den duktiga hunden och av tidens anda där allt ska gå snabbt och enkelt. 

Repetition, repetition, repetition…

Men allt som hunden (och kanske även vi) behöver lära såsom exempelvis samarbete, lyhördhet, följsamhet etcetera är knappast något som lärs in i en handvändning. Så om vill vi vara rättvisa så erbjuder vi hunden den repetition den behöver innan vi skyndar vidare till nästa utmaning. Mer om den viktiga repetitionen kan du läsa här under Hållbar och positiv inlärning.

Karisma Utbildning rekommenderar 

När jag får råda (vilket jag får ibland) 😉 så uppnås bästa resultat, med de flesta hundar, just genom möjligheten att få gå vissa kurser i repris. Framför allt kurs 1 eller kurs 2.  Naturligtvis finns det undantag. Den lilla, lättlärda, följsamma och mjuka hund-rasen brukar inte behöva fullt så mycket repetition, Det räcker oftast att träna hemma mellan varje kurstillfälle. Däremot kan man som hundägare kanske behöva gå en eller två kurser i repris. I all synnerhet den som har mycket erfarenhet sedan tidigare – av en annan typ av hundträning och ett annat förhållningssätt. Mer om  Karismas familjehundskoncept kan du läsa här.  Om repetition av vardagsträning kan du läsa här

Och skulle du ha läst det förut, så gör det ingenting för “repetition är kunskapens moder”.

Mickie Gustafson

Aktuella hundkurser i Göteborg, Mölndal hittar du här och aktuella hundkurser i Stockholm, Bålsta hittar du här.