Yrkesutbildning inom hund

Hundpsykolog eller hundinstruktör som yrke

När jag började arbeta med hundägarutbildning var det, för de flesta, ett helt otänkbart yrke. Inte för alla dock;) Ofta fick jag frågan om vad jag gjorde på ”riktigt”. Att jag utbildade mig till psykolog gjorde nog inte saken bättre. Då, när jag påbörjade min yrkesbana, var utbudet minimalt och det fanns inte mycket att välja på, vare sig för den som ville gå en kurs i vardagsträning för familjehundar eller för den som ville fördjupa sig eller till och med arbetar med det där ”o-riktiga”. Idag är det istället svårt för många att välja.   

       

Här är några förslag på vad du kan tänka på när du ska göra ditt val:

  • Försök ta reda på utbildarens egen utbildning och bakgrund (“välutbildad” och “erfaren” säger egentligen inte så mycket).
  • Ta gärna reda på mycket om många olika utbildare och se vem eller vilka som verkar passa dig och dina önskemål bäst.
  • Vem är du själv? Vilken typ av utbildning vill du ha? (Fundera på sådant som om du tycker om att jobba självständigt eller hellre vill ha fastare ramar och tider att hålla dig till).
  • Om du vill utbilda dig till exempelvis instruktör eller hundpsykolog, försök då ta reda på om den utbildare du är intresserad av jobbar enligt din ideologi (vill du arbeta med traditionell dressyr eller med vardagsinriktad inlärning)? Glöm inte att syna ideologi och målsättning. 
  • Väljer du att läsa på distans är det bra att vara medveten om att det ofta kräver både självdisciplin och självständighet.

Ovanstående är endast ett litet urval av sådant som kan vara bra att tänka på inför valet mellan olika yrkesutbildning och/eller olika yrkesutövare och kursverksamheter. Lycka till! Mickie

Mer kan du läsa under artiklar som exempelvis: Att välja hundkurs, Att välja hunddagisutbildning, Konsumentvägledning, Vad är en hundpsykolog,  En psykologs bekännelse 

Om Karismas olika yrkesutbildningar kan du läsa här